Sir Špin, istarski fin
Sir Špin nosi jedinstveni potpis istarske zemlje, uzimajući ono najbolje od sunčanog Mediterana i brdovitih Alpi. Iskonski je proizvod prirode, kojoj se ne treba puno miješati u posao, i truda lokalne zajednice, koja baštini mudrost mljekarske tradicije. Cijela paleta osvaja jednostavnošću, a zadivljuje profinjenošću okusa. Poštivanje izvornosti naš je način vraćanja duga zemlji od koje živimo. Bez puno filozofije, Istarski sirevi Špin stvoreni su za ljubitelje sira svih profila i za užitak u svakoj prigodi.
Gdje priča počinje…
Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara, prostoru gdje postoje materijalni tragovi tisućljetne tradicije uzgoja ovaca. Današnja suvremena sirana stoji tik uz tradicionalnu istarsku gospodarsku kuću, što savršeno oslikava pristup proizvodnji istarskog sira Špin: moderna tehnologija samo nadopunjava mudrost stoljetne mljekarske tradicije i bogatstvo istarskih pašnjaka. Investicijom u 2013. g. kapaciteti sirane su povećani na 300 tona tvrdog sira i 100 tona skute godišnje.
Naši sirevi
U našoj stanciji prozvode se isključivo tvrdi sirevi jer su oni istinski nasljednici istarske mljekarske tradicije. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo proizvodnje sireva Špin, a moderna saznanja i tehnologija tu su samo da olakšaju taj proces. Neodoljiva jednostavnost i elegancija okusa ovčjeg sira, kravljeg sira, miješanog sira i sira s tartufima najviše dolazi do izražaja kad se konzumiraju sami, kao predjelo, desert ili pak jednostavan obrok stvoren za užitak. Ovčja i kravlja skuta se mogu upotrijebiti za pripremu raznih jela, od predjela do glavnog jela i deserta.